Bollinger bantları nedir derseniz bu kavram, John Bollinger’ın 1980’de geliştirdiği piyasada yaşanan dalgalanmanın artmış ve azalmış olduğunu gösteren bir analiz yöntemidir. Bu sistem mevcut varlığın fiyatında yükselme veya düşme zamanları hakkında da bize işaretler verir. Bollinger bantları 3 çizgili sistem yani 3 banttan oluşmaktadır. Bu bantlarda orta bant malın 20 günlük basit hareketli ortalamasını belli kılar. Alt bant ve üst bant ise bu varlığın 20 günlük basit hareketli ortalamasıyla birlikte bir standart sapma kullanılarak belirlenip çizilir.
Bollinger Bandı Gösterimi
Bollinger Bandı kullanımı ileriye dönük varlık hareketlilerinin seviyesinde düşme ya da yükselme yaşanmasını öngörebilme ve değerlendirilmesi için oldukça iş görür niteliktedir. Bollinger bantlarının her bandında daralma ve genişleme gözlemlenmektedir. Varlığın fiyatının üst banda yaklaşması fiyat artışına yani Bollinger bandının genişlediğine göstergedir. Varlığın fiyatının alt banda yaklaşması ise fiyatta düşüşe yani Bollinger bandının daralmasına göstergedir. Bu düşüşün varlık için işlem yapılabilecek en uygun süre olduğu biliniyor. Bollinger bandı gösterimi şu şekildedir:
- Orta bant: 20 günlük basit ve hareketli ortalama
- Alt bant: 20 günlük basit hareketli ortalama- (20 günlük standart sapma x2)
- Alt bant: 20 günlük basit hareketli ortalama + (20 günlük standart sapma x2)
Bollinger Bantları Teknik Analizde Nasıl Kullanılır?
Bollinger Bantları fiyattaki dalgalanmaya yani fiyat artma ve azalmasına göre genişleyip daralır demiştik. Fiyat hareketlerinin birçoğu Bollinger Bantları çerçevesinde gerçekleşmektedir. Bu çerçevenin dışında gerçekleşen fiyat değişiklikleri sıra dışı hareket olarak kabul edilir ve alış satış için işaret vermez. Bollinger Bantları, yalnızca piyasada yaşanan durum hakkında bizi fikir sahibi yapar. Bunun dışında gerçekleşen dalgalanmaların ne zaman yaşanacağı konusunda yardımcı olmaz. Bu nedenle bunu alış ya da satış yapma olarak yorumlamamalıyız. Bollinger Bantları vadeli analiz için uygundur.
Diğer analiz yöntemlerinde Bollinger Bantları teknik analiz için yeterli değildir. Bu bantlar, yatırımcı için piyasadaki fiyat değişimlerini görebilmesi için yani artış ve azalışın veri takibini sağlayabilmesi için veri sunar. John Bollinger, Bollinger Bantlarının göreceli güç endeksi gibi farklı göstergelere başvurup bu göstergelerin ortak kullanılmasını tavsiye etmiştir. Bollinger bantları nedir konusu bu şekilde özetlenebilir.