Sizlerden gelen istekler doğrultusunda, incelemeye aldığımız aracı kurumlardan biri olan Gann Markets için, önemli sorulara bu yazımda yanıt vermeye çalışacağım. Aracı kurum incelemelerini yaparken, önem verdiğim ilk konu kurumun lisansı olup olmaması, çünkü lisanssız bir aracı kurum bana güven vermiyor. Sonrasında ise aracı kurumun web sitesine bakar, sosyal medyalarını incelerim. En son olarak firma hakkındaki şikayet konularını incelemeye alırım.
- Sahte Lisans
- Yoğun Yatırımcı Şikayetleri
- Potansiyel Kayıptan Kazanç Sağlıyor
İçindekiler
Gann Markets İncelemesi
Gann Markets son zamanlarda adını duyduğumuz yeni aracı kurumlardan birisi. Sizlerden gelen istek doğrultusunda bende firma hakkında bir inceleme başlattım. Firmanın merkezi Karadağ’da bulunuyor. Türkiye’de 2017 SPK yönetmeliğinden sonra değişen kaldıraç oranları ile birlikte, yurtdışı aracı kurumlara ilgi de bir hayli artmış durumda. Gann Markets’in web sitesini incelediğimde, sitelerinin kullanışlı olduğunu belirtebilirim. Ancak tema açısından sanki çok sade bir görüntüsü var. Aradığınızı da bulmakta zorluk çekebilirsiniz. Gann Markets’in web sitesinde spread oranları ile ilgili de herhangi bir bilgi verilmemiş.
Kurum her ne kadar IFSC tarafından lisanslı olduğunu iddia etse de, bu lisans ne yazık ki doğrulanamamaktadır. Buda kurumun lisanssız olduğu izlenimini sunuyor. Bilindiği üzere yurtdışı aracı kurumlar SPK tarafından lisans sahibi olamıyor. Ancak bulundukları ülkenin regülatörünün belirttiği şartları karşıladıkları takdirde, lisans sahibi olabilirler. Tabi regülatörlerin şartlarını karşılamak kolay değil. Hele hele Gann Markets gibi yeni bir aracı kurumun bu şartları karşılamasını beklemekte biraz abartı kaçacaktır. Web sitelerinde dikkat çeken bir diğer özellik ise canlı yayınlar ve analizler sekmesi olmuş. Ayrıca finansal okur yazarlığı da artırmak için, sitelerinde eğitimsel içeriklere önem vermeleri bir artı diyebilirim. Tabi lisanssız olmaları, güven oluşturma konusunda kafalarda soru işaretleri bırakıyor.
Gann Markets Lisanslı mı?
Gann Markets, belirttiği üzere, IFSC tarafından denetime tabii tutulduğunu söylemiş. Ancak bunu kanıtlayacak ne bir belge, nede resmi bir lisans numarasının bilgisini paylaşmamışlar. IFSC tarafından da yürüttüğüm araştırmalarda kuruma ait herhangi bir lisans numarasına rastlamadım. Sonuç itibariyle, kurum lisanssız olarak hizmet vermektedir diyebilirim. Lisanssız aracı kurumlar ile ilgili daha önceki yazılarımda neler düşündüğümü aktarmıştım ancak kısaca tekrar belirteyim. Aracı kurum sıfatı ile yatırımcıların forex piyasalarına erişmesini sağlayan kurumların, bir denetimciye ihtiyacı vardır. Denetim görevini yürüten kuruluşlar, yatırımcıların çıkarlarını korumakla mükelleftir. Ancak çoğu aracı kurum merdiven altı olarak çalıştığı için, denetimci istemezler. Bu sebeple, lisansı olmayan aracı kurumlara ben genelde merdiven altı sıfatını uygun görüyorum.
Gann Markets Hakkında Şikayetler Neler?
Gann Markets ile ilgili şikayet konularına baktığımızda, yine lisanssız bir aracı kurum tarafından mağduriyete uğratılmış yatırımcıların fazlalığı dikkat çekiyor.
Liste bu gibi konular ile uzayıp gidiyor. Maalesef yine lisanssız bir aracı kurum ve yine mağduriyetler peş peşe sıralanmış. Gann markets aracı kurumundan sizi arayan kişilere müsaade göstermeyin ve yatırım yapmayın. Yapacaksanız da, önünüzde örnekler mevcut. İşlemlerinizde ona göre dikkat edin.
Gann Markets Güvenilir mi?
Güven unsurunu oluşturan faktörlere baktığımızda, lisans konusunda Gann marketsin, lisanssız olduğu bilgisini vermiştik. Şikayet konularını inceledik ama, keşke incelemeseydik. Çok fazla sayıda ve içerik açısından mağduriyetin firma tarafından yapıldığı açık açık belli olan şikayetler gördük. Bunları gördükten sonra Gann Markets ile ilgili güvenilir mi değil mi sorusunun cevabını sizlere bırakıyorum.
Gann Markets Sosyal Medya İçerikleri
Evet firma sosyal medya alanlarında bir hayli aktif. Özellikle telegramı çok etkili şekilde kullandıklarını söyleyebilirim. Telegram son zamanlarda, yatırımcıların gruplar kurarak toplandığı, sohbet – muhabbet ettiği, işlem stratejilerini, kendilerine göre analizlerini paylaştığı bir mecra. Hatta farklı gruplarda, Gann markets gibi mağduriyet yaratan kurumların ifşasının yapıldığını da söyleyebilirim.
Hesap türlerini incelerken dikkatimi çeken şey, “Müşteriler” kelimesi oldu. Müşteri kelimesinin anlamını bilmeyenler için, herhangi bir malı satan tüccardan, satın alan kişi anlamına gelir. Şimdi siz Gann markets’e yatırım yapan kişiler, “yatırımcı” değil de, “Müşteri” olarak adlandırılmış. İlginç bir durum. Sonuçta yatırımcılar, Gann marketsi sadece aracı olarak kullanıyor. Firmanın bünyesinde olan ürünleri alıp satmıyorsunuz…
Bonus kampanyaları ile ilgili emsallerine nazaran, Gann Markets teşvik amacı ile hiçbir bonus kampanyasına yer vermemiş. Bu bağlamda eksik kaldığını söyleyebilirim.
Gann Markets Yatırım – Çekim İşlemleri
Gann markets aracı kurumuna fonlama yapmakta çok fazla sorun yaşamıyorsunuz. Firmaya 3 farklı şekilde fonlama yapılabiliyor. Bunlar, havale/eft – kredi kartı ve kripto para transferi. Ancak banka havalesi ile yatırım yapıldığında, verilen hesap numaralarının kurumsal olmadığını belirtebilirim. Yani lisanslı ve kurumsal şirketlerde gördüğümüz gibi hesap isimlerinde şirketin adını, Gann markets’te göremezsiniz. Çünkü burada firma şahıs isimleri kullanmakta. Yani buda demek oluyor ki, o şahıs hesapları herhangi bir sebeple denetime tabi tutulsa ve herhangi bir sebepten o hesaplara bloke konulsa, o hesaplardan para gönderilen bütün hesaplarda risk altında olabilir.
Çekim konusunda da, sadece havale/eft ve kripto para ile çekim işlemleri mevcut. Ancak çekim sürelerinin uzunluğu çok fazla. İşleme alıyoruz, aldık, gönderiyoruz, gönderdikler ile aşağı yukarı 1 – 1.30 saat arasında bir sürede çekim işleminiz gerçekleşiyor. Tabi öncesinde çekim yapmamanız için yapılan konuşmalardan bahsetmiyorum. Bir uzman sizi arıyor ve diyorki, efendim 1 saat sonra şu veri gelecek çok önemli şu pozisyona gireriz güzel kazançlar elde ederiz şöyle yaparız böyle ederiz. Hop sizi içerde tutmaya çalışıyor. Sonra işleme girdiniz diyelim ya zarar yazdırıyor yada stop oluyorsunuz. Yani sonuç yine hüsran…
Gann Markets Hakkında Kişisel Görüşüm
Gann markets aracı kurumu isminden de olsa gerek, ilk adını duyduğumda bende bir sempati oluşturmuştu. Ancak sonrasında kurum ile ilgili kirli çamaşırlar tek tek karşıma çıktıkça, kendi kendime kızdım. Bunca zamandır bu işin içindesin hala daha duygularına yenik düşüyorsun dedim… Ama hepimiz insanız, tecrübeli traderları bile tuzağa düşürecek cinsten laf oyunları ve aldatmacalar, bu gibi kurumlar için çocuk oyuncağı. Maalesef durum bu. Sizlerde yatırımlarınızı yaparken araştırmalarınızı iyi yapın, bu gibi kurumlardan sizi arayan kişi – kişilere tamah etmeyin.
Gann Markets Güvenilir mi?
Gann markets, gösterdiği sahte lisans ve haklarındaki yatırımcı şikayetlerinin içerikleri nedeniyle, güvenilir bir aracı kurum değildir.
Gann Markets Lisanslı mı?
Gann Markets, IFSC tarafından lisanslı olduğunu belirtmiş ancak resmi web sitelerinde herhangi bir belge, lisans numarası vb. gibi içerikler bulunmuyor. IFSC resmi sitesinden de bu lisansın var olduğuna dair doğrulama yapılamadı. Bu sebeple Gann markets lisanslı değildir.
Gann Markets Yatırım – Çekim İşlemleri Nasıl?
3 farklı yatırım seçeneği ile Gann markets’e yatırım yapabiliyorsunuz. Ancak çekim tarafında sıkıntılar var. Ya geç gönderiliyor yada farklı söylemler ile çekim yapmamanız isteniyor.